Přeskočit na: Navigaci, Obsah, Vyhledávání


Češi a olivový olej. Co děláme špatně?

Výživa a recepty
Publikováno: 2011-08-03 Přečteno: 6932 Vytisknout

Češi propadli olivovému oleji, občas jej používá až 83 % naší populace. Dopouštíme se však řady chyb při jeho používání a skladování.

Olivový olej a teplá kuchyně
Podle výzkumu značky Monini, která se specializuje na extra panenské olivové oleje, si 51 % Čechů myslí, že se olivový olej hodí především pro studenou kuchyni a nikoliv na smažení a restování. Olivový olej je však pro použití v teplé kuchyni dokonce vhodnější než jiné tuky. Olivový olej dosahuje kouřového bodu při teplotě 210° C (ideální teplota na smažení je přitom 180° C). To znamená, že u něj až do výše této teploty nedochází k přepalování, a většina důležitých a zdraví prospěšných látek zůstává zachována.

Skladování olivového oleje aneb Kam s ním?
Olivový olej Češi často skladují na světle při pokojové teplotě. Takto však olej ztrácí rychle na kvalitě. Olivový olej by měl být skladován naopak v temnu a při teplotách do 20°C. Nebojte se proto skladovat olej v lednici. Případné zakalení, ke kterému může v tomto prostředí dojít, neohrožuje kvalitu výrobku. Po umístění do teplejšího prostředí se stane olej znovu čirým. Pouze správně skladovaný olivový olej může dodat lidskému organizmu důležité a zdraví prospěšné látky odpovídající původnímu složení čerstvých oliv.

Proč mi olivový olej nechutná?
Někteří Češi také ještě nepřišli olivovému oleji na chuť, to pramení buď z toho, že dosud nenarazili na kvalitní olivový olej, popř. si vybrali výraznou variantu oleje. Existují totiž jemné oleje vhodné zejména pro začátečníky a oleje vyzrálé chuti či speciality určené zejména pro labužníky, jako jsou bio oleje, ochucené oleje či oleje z prvního lisování.

5 tipů od Monini:
1. Dejte přednost extra panenskému olivovému oleji, pouze olej v této kvalitě si zachovává všechny zdraví prospěšné látky odpovídající původnímu složení čerstvých oliv.
2. Extra panenský olivový olej je všestranně použitelný, hodí se pro studenou i teplou kuchyni.
3. Při přípravě salátů olej přidáváme do pokrmů před solí. Extra panenský olej zeleninu jemně obalí, a ta nepustí vodu.
4. Extra panenský olej při restování nerozehříváme. Ingredience vkládáme do studeného oleje. Zabráníme tak jeho přepálení.
5. Extra panenský olivový olej skladujeme v temnu a při teplotě do 20° C, např. v chladničce. Případné zakalení nijak neohrožuje kvalitu výrobku.

Zdroj: www.inok.cz




Navigace: