Přeskočit na: Navigaci, Obsah, Vyhledávání


A pak, že etanol škodí...

Otázky a odpovědi
Publikováno: 2015-04-07 Přečteno: 1517 Vytisknout

Ukazuje se, že jsme na alkohol možná adaptováni už více než 10 milionů let. Co z toho vyplývá pro naše zdraví? A je červené víno prevencí diabetu? Dozvíte se v novém příspěvku prof. Kvapila! (na obrázku)

Měl jsem dovolenou, před Velikonocemi, tak jsem se opozdil s týdenním editorialem. A Velikonoce jsou svátky, ke svátkům patří různé oslavy, a k oslavám v civilizovaném světě trochu šnapsu, kořalky, vínečka, pivka…. prostě krapítek alkoholu. A alkohol je téma, kterému právě chci věnovat dnešní zamyšlení. Proto ten oslí můstek s Velikonocemi.

Je sice pravda, že všeho moc škodí a alkoholu obzvláště. Ale stejně, když se nad situací zamyslíte: kdyby byl alkohol tak jedovatý, lidstvo by tu po planetě na periferii galaxie, která se nachází na periferii vesmíru, nechodilo. Existuje teorie, která říká, že jsme na alkohol adaptováni – tedy běloši – proto, že lépe se množili a zejména přežívali ti, kteří se napájeli alkoholickými nápoji místo vodou. Ta byla plná choroboplodných zárodků. A kdo pil víno a pivo, sem tam proložil kořaličkou, tak moc bakterií nepožil. Těch škodlivých. Tahle teorie také vlastně vysvětluje, proč Asiaté nemají moc potentní alkoholdehydrogenázu. Nepotřebovali ji, protože pili čaj, a ten také moc bakterií neobsahoval. Těch škodlivých.

Tady se má úvaha dvojí (ne, dnes jsem ještě nepožil!). První téma: těším se na dostatek času v důchodu, kdy napíši monografii na téma „Vliv alkoholu na rozhodování vůdců v historii“ (moc by mě zajímalo, kolik vojevůdců, králíků, císařů a obecně velkých mužů historie učinilo svá rozhodnutí s koncentrací alkoholu v krvi, která je pro řidiče trestná). 

Druhé téma: to je téma mého editorialu. Recentně totiž byla publikována vědecká práce (Proc Natl Acad Sci U S A. 2015 Jan 13;112(2):458-63)která ukazuje, že jsme se adaptovali na alkohol již velmi, velmi dávno. Asi před 10 milióny let. Možnost přijímat alkohol totiž znamenala výhodu dalšího energetického zdroje (a bezpečného, tedy relativně). Alkohol je velmi vydatný zdroj energie. A je tuze dobrý, když je dobrý, a není ho moc. Zbývá pouze vypátrat, jestli rozhodnutí jednoho z našich předků vydat se na pouť z Afriky bylo učiněno ve stavu střízlivém či nestřízlivém. Výsledek, zdá se mi, je tak obdivuhodný, a současně nepravděpodobný, že svědčí pro možnost druhou.

Se zájmem také sleduji vědecký kvas kolem losa evropského. Je zkoumána rychlost jeho adaptace na houstnoucí provoz na silnicích severních států Evropy. Dříve se totiž mohli losi potulovat hlubokými lesy lehce přiopilí po požití zkvašených podzimních lesních plodů bez nebezpečí. Nyní ale častokrát vstoupí neprozřetelně do silnice, a jejich reakce jsou velmi, a to jako že velmi, obleněné. Tak výzkumníci sledují, jaký bude výsledek tohohle modelového přírodního výběru. Politici ale nečekali a alkohol reálně zakázali. Když mají pomalé reakce losi, ať jsou rychlí alespoň řidiči. Ti severští. Pro jistotu. 

Zpět k tématu našich stránek. Před rokem vyšel hlubokomyslný text R. P. Robertsona, z něhož si dovoluji citovat: „From my perspective, the articles that I have read strongly suggest that drinking red wine in moderation has no adverse effects on people with T2D. Moreover, red wine may have a preventive effect for people at risk for T2D.“ Dovolím si pouze komentovat, že odborné časopisy s vysokým IF mohou mít také někdy pravdu.

Pro toho, kdo nevěří:

 

  1. Carrigan MA, Uryasev O, Frye CB, Eckman BL, Myers CR, Hurley TD, Benner SA: Hominids adapted to metabolize ethanol long before human-directed fermentation. Proc Natl Acad Sci U S A. 2015 Jan 13;112(2):458-63.
  2. Robertson RP: Red wine and diabetes health: getting skin in the game. Diabetes. 2014 Jan;63(1):31-8. 

 

Další editorialy prof. MUDr. Milana Kvapila, CSc., MBA, publikované na www.zivotacukrovka.cz: 

Pohádka s dobrým koncem: jak ezetimib ke štěstí přišel

Jak je léčen diabetes v ČR?

 

 

 

 




Navigace: