Diabetická dieta aneb Co jíst a co naopak ne?

Diabetická dieta není vlastně žádná speciální dieta, je to ve skutečnosti racionální strava, kterou by měli konzumovat všichni.

Za prvé je nutné omezit všechny přímé cukry: nesladit cukrem ani medem, nekonzumovat sladké potraviny – dorty, zákusky, zmrzliny, sladká jídla (žemlovka, ovocný nákyp, ovocné knedlíky, palačinky, atd.), sušenky, bonbony, buchty, cukroví, čokoládu, sladké nápoje a džusy, atd.

Nedoporučují se tučná a smažená jídla, tučná masa a uzeniny, pivo, alkohol, bílé pečivo (housky, rohlík, veky), ani černé pečivo a jakékoliv výrobky z bílé mouky.

Zcela se vyhnout také sušenému ovoci, hroznovému vínu, švestkám a hruškám. Z alkoholických nápojů vynechat pivo a víno pít jen suché a maximálně do 2 dcl za den, destiláty v krajním případě, a to čisté. Nezapomenout alkohol započítat do denního příjmu kalorií.

ANO:

Pečivo byste si měli kupovat celozrnné nebo jíst obyčejný chléb. Maso jíst jen libové!

S přílohami opatrně, když už knedlíky, tak maximálně 2 kusy, vhodnější je rýže, těstoviny, brambory.

Zelenina je velmi vhodná, protože obsahuje vitamíny, stopové prvky, vlákninu a většinou žádné nebo minimální množství cukrů. Ze zeleniny omezit mrkev, hrášek, kukuřici. Ovoce jíst maximálně jeden kus za den, a to k dopolední svačině.

Jídlo je vhodné upravovat do 4 – 6 malých porcí denně a večer jíst opravdu malou porci. Množství jídla volit dle toho, zda máte tělesnou hmotnost v normě, či potřebujete redukovat svoji váhu a podle toho, kolik máte pohybu za den.

Pro všechny diabetiky je vhodný a doporučovaný pohyb alespoň 30 minut denně, tak aby se zpotili, cokoliv je příjemné – svižná chůze, běh, plavání, jízda na kole, atd.

Denně ujít 10 tisíc kroků

Je pochopitelné, že někdy režim bude k nevydržení a budete si muset dát něco „zakázaného“, dovolte si to maximálně jednou za měsíc a to celkově jenom jeden dílek hořké čokolády (vhodná je čokoláda na vaření nebo 60-70 procentní).

Pokud se rozhodnete ke změně stravovacích návyků, doporučujeme domluvit se nejprve s lékařem specialistou, např. diabetologem o eventuální úpravě léků k léčbě cukrovky a samozřejmě dávek inzulínu, pokud si aplikujete inzulín. Vhodný je selfmonitoring pomocí glukometru.

Tato dietní a režimová opatření nejsou NIČÍM nahraditelná (léčbou, inzulínem, atd.) a jsou základem úspěšné léčby pro všechny pacienty! Tato fakta jsou podložena velkým množstvím odborných vědeckých studií v ČR i ve světě.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang