Přeskočit na: Navigaci, Obsah, Vyhledávání


Diabezita

Cukrovka okolo nás
Publikováno: 2010-03-11 Přečteno: 18382 Vytisknout

Spojení obezity a diabetu 2. typu dalo vznik novému pojmu \"obesity-related diabetes\" (diabetes závislý na obezitě) a odsud se vytvořil pojem diabezita.

Podle výsledků medicínských studií v současné době víme, že již poměrně nevelká redukce hmotnosti (o 5-10 %) a její následné udržení vede ke snížení výskytu cukrovky o 50 % a stejně tak se zmenší i výskyt nádorů vázaných na obezitu.
Zdroj: MUDr. Marie Skalská, STOB

Naprostá většina pacientů (90 %) s diabetem 2. typu má nadváhu či je obézní.
U obézních lidí pravděpodobně dochází k přetížení přirozeného skladiště tuků - tukových buněk. Tyto přeplněné tukové buňky začnou dlouhodobě zvýšeně uvolňovat tuky do krevního oběhu. Tuky se pak ukládají mimo svá obvyklá skladiště, a to do jater, svalů a slinivky, a začnou ovlivňovat působení inzulinu.
Riziko onemocnění cukrovkou 2. typu stoupá úměrně se vzrůstající hmotností. V případě BMI 27 (Body Mass Index)  je riziko vzniku cukrovky 3x vyšší. Při BMI nad 35 je toto riziko dokonce 93x vyšší.

Co mít na paměti
Základní pravidla, která můžeme uplatnit ve svém jídelníčku při snaze předejít vzniku cukrovky 2. typu, můžeme shrnout do šesti bodů:
1. zabránit vzniku obezity, resp. snížit hmotnost,
2. snížit příjem živočišných tuků a transmastných kyselin,
3. snížit příjem zejména druhotně zpracovaného masa (uzeniny, paštiky, sekaná, hamburgery),
4. zvýšit příjem polynenasycených mastných kyselin (např. v rostlinných olejích a rybách),
5. přijímat potraviny s nízkým glykemickým indexem,
6. preventivně působí i regulované množství ořechů a kávy (cca do 3-5 šálků kávy denně).

Léčba cukrovky
Léčba cukrovky je komplexní, má několik částí a sám pacient v ní má naprosto nezastupitelné místo. Je partnerem, možno říci spolupracovníkem lékaře.
Z úvodu článku vyplývá, že nezbytnou součástí léčby této chronické nemoci je právě snížení nebo alespoň udržení stávající hmotnosti. Dále je velmi důležitá fyzická aktivita. V rukou lékaře je léčba pomocí antidiabetik, případně inzulinu.

Jak hubne diabetik
Mezi redukcí hmotnosti klienta bez diabetu a diabetika 2. typu nejsou významné rozdíly. V současné době již nemluvíme striktně o diabetické dietě, pravidla stravování pro diabetika jsou v zásadě stejná jako pravidla racionální stravy. Neliší se od doporučení pro prevenci a léčbu ostatních civilizačních onemocnění, jako jsou třeba onemocnění srdečně-cévního aparátu. I v případě, že diabetik nechce hubnout, ale pouze si přeje svoji váhu udržet, je zcela zásadní hlídat příjem tuků, a to hlavně "skrytých", které na první pohled v potravině "nejsou vidět". Jíme je v tučných masech, uzeninách, tučných sýrech a dalších mléčných výrobcích.
Oproti starším doporučením pro diabetiky se již tolik neklade důraz na omezení cukrů. Naopak se doporučuje jíst hlavně sacharidy s vyšším obsahem vlákniny. Vláknina jsou rostlinné zbytky, které naše tělo neumí strávit.
Nejdůležitějšími zdroji vlákniny jsou luštěniny, celozrnné moučné výrobky, obilné otruby, ovoce, zelenina. Vláknina snižuje tzv. glykemický index potravin - GI. Glykemický index určuje, jak dalece konzumace dané potraviny vychyluje hladinu cukru v krvi. Pro diabetiky je velmi důležité, aby jedli potraviny s nízkým glykemickým indexem. Po snědení potravin s nízkým GI nedochází k velkému vychýlení hladiny krevního cukru, máme delší dobu pocit sytosti.
Optimální je pro diabetika sníst ráno dvě polévkové lžíce otrub zamíchaných například do jogurtu. Nezbytné je vlákninu dostatečně zapít, alespoň 200 ml tekutiny.
Důležitá je také pravidelnost v jídle. U diabetika 1. typu se frekvence příjmu potravy řídí hlavně s ohledem na aktuální hodnoty krevního cukru. Příjem potravy po 2-3 hodinách zabrání poklesu hladiny krevního cukru, tzv. hypoglykemii.
Pro diabetika 2. typu je důležité stravovat se pravidelně a v menších dávkách v kratších časových intervalech, aby nedocházelo k výkyvům glykemie (hlavně směrem nahoru) a následnému přetěžování slinivky při produkci inzulinu. Optimální je rozvrhnout si příjem jídla do 5-6 porcí denně.

Fyzická aktivita je také lék
U diabetu 2. typu je fyzická aktivita spolu s dietou v pravém slova smyslu léčebným prostředkem.
V lékařských studiích bylo prokázáno, že fyzická aktivita je významnějším opatřením než dieta. Nedávné výsledky studií ukázaly, že cvičení má příznivý vliv i v případě, že pacient s cukrovkou nezhubne.
Diabetik 1. typu by měl pravidelně cvičit (po konzultaci s diabetologem), ani přítomnost komplikací diabetu není důvodem k omezení. Pro pacienta s diabetem je vhodné aerobní cvičení 3-6x týdně v trvání 30-45 min.
Mezi doporučované formy cvičení patří turistika, chůze, vytrvalostní běh, kondiční aerobní cvičení, jízda na kole, plavání, bruslení, lyžování, tenis, tanec. Rizikové jsou pro diabetika tzv. adrenalinové sporty a potápění.
Zvýšenou pozornost je třeba věnovat u starších osob nežádoucím, zejména kardiovaskulárním reakcím na cvičení, například stavům slabosti, pocitům na omdlení, bolestem, pálení na hrudi, nepřiměřené dušnosti, náhlému bušení srdce atd.
Pacient s diabetem musí být vždy připraven na vznik tzv. hypoglykemie, což znamená výraznější pokles hladiny krevního cukru. Hypoglykemie se projevuje slabostí, únavou, pocitem na omdlení, opocením, třesem, touhou po sladkém. V závažnějším případě může dojít až k bezvědomí. Proto by diabetik vždy měl mít při sobě něco sladkého, např. sušenku, banán, kousek pečiva, džus.

Všeobecné rady ke zvýšení fyzické aktivity u diabetiků

  • Cvičte pravidelně, pokud možno denně!
  • Není nezbytná nadměrná námaha, příznivý účinek má i pravidelná chůze.
  • Přizpůsobte cvičení své fyzické zdatnosti a individuálním potřebám.
  • Nezapomínejte doplňovat při cvičení tekutiny!
  • Věnujte zvýšenou pozornost vhodné obuvi, péči o nohy, okamžitě lečte i minimální poranění nohy puchýře, otlaky, oděrky apod.
  • Vždy před zahájením pohybové aktivity konzultujte vhodnost pohybu s ohledem na váš zdravotní stav s diabetologem nebo jiným odborníkem.

Jak jste ohrožení vznikem cukrovky 2. typu, si můžete spočítat dle následující tabulky skóre rizika diabetu 2. typu (maximální hodnota 20, výrazné riziko 13 bodů a více, mírné 9-12 bodů):

charakteristika pacienta                               počet bodů
věk 45-54                                                            2
věk 55-64                                                            3
BMI 25-30                                                          1
BMI nad 30                                                         3
obvod pasu muži 94-102, ženy 80-88 cm         3
obvod pasu muži nad 102, ženy nad 88             4
léčba vysokého krevního tlaku                              2
v minulosti zvýšená hladina krevního cukru   5
fyzická aktivita méně než 4 hodiny týdně          2
méně než každodenní příjem ovoce a zeleniny 1

Výpočet BMI


 

 




Navigace: