Přeskočit na: Navigaci, Obsah, Vyhledávání


Mírné pití alkoholu tři až čtyři dny v týdnu snižuje riziko diabetu

Publikováno: 2017-09-04 Vytisknout

Alespoň podle studie publikované v časopise Diabetologia. Studie byla založena na dotazníkovém šetření, kdy přibližně 70 000 Dánů bez diabetu odpovídalo, jaké jsou jejich zvyky spojené s konzumací alkoholu. Respondenti byli poté sledováni pět let (medián).

Za tu dobu se rozvinul diabetes u 2 % z nich. Nejnižší riziko diabetu měli muži, kteří o sobě řekli, že si dají 14 drinků za týden, a ženy, které udaly devět drinků za týden. Po statistické adjustaci dat se ukázalo, že muži konzumující 7 – 13 nebo 14 a více alkoholických nápojů během 3 – 4 dnů v týdnů mají o 30 – 40 % nižší riziko diabetu než osoby, které vypijí méně než jeden drink týdně. U žen bylo riziko podobně snížené, pokud pily 1 – 6 nebo sedm a více drinků.

Autoři studie připustili řadu limitací své práce, ale přesto uzavřeli, že pravidelné umírněné pití alkoholu je spojeno s nižším rizikem vzniku diabetu. Pozitivní účinky na glykemii se připisují především polyfenolům v červeném víně.

Zdroj: Holst, C., Becker, U., Jørgensen, M.E. et al. Diabetologia (2017). https://doi.org/10.1007/s00125-017-4359-3




Navigace: