Přeskočit na: Navigaci, Obsah, Vyhledávání


Obsahuje vysvětlení 69 pojmů.

Vyberte počáteční písmeno:

ABCDEFGHCHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

S

SACHARÓZA
Řepný a třtinový cukr. Tento cukr se diabetikům nedoporučuje, protože je náročněji štěpitelný (polysacharid), ale hlavně proto, že tento cukr je kaloricky vysoce účinný a není v potravě doprovázen dalšími potřebnými prvky, jaké obsahují jídla s cukrem škrobovým (brambory, rýže, kukuřice apod.). Navíc požití sacharózy je doprovázeno zbytečně zvýšenou glykémií. Takže kromě chuťových požitků nepřináší příjem sacharózy organismu nic důležitého a užitečného. Celá staletí naši předkové tento cukr neznali a geneticky tudíž není náš organismus na něm závislý.
SLINIVKA BŘIŠNÍ - PANKREAS
Orgán se dvojí sekrecí: do dvanáctníku vylučuje tripsin, lipázu a amylázu. Zde spolu se žlučí pokračuje v trávení potravy již částečně předtrávené v žaludku, za 24 hod. až 1,5 l sekretu. Do krve slinivka vylučuje hormony inzulín a glukagon, které umožňují buňkám přeměnit glukózu na energii a zároveň zajišťují, aby změny hladiny cukru neprobíhaly v nárazech a ve výkyvech. Když je glykémie nízká, ustává vylučování inzulínu a zvýší se sekrece glukagonu.
SOMOGYIHO (ŠOMODYHO) FENOMÉN
Hyperglykémie následující po hypoglykémii buď z důvodu vysokého příjmu sacharidů nebo díky protihormonům inzulínu, které zvyšují glykémii.
STRES
V důsledku rozrušení se uvolňuje do krve pohotovostní hormon adrenalin, který dráždí játra k produkci jaterního cukru. Ten pak dráždí slinivku k vyšší produkci inzulínu. Stres zvyšuje glykémii velice rychle – během několika sekund a jeho vstřebávání trvá mnohonásobně déle! Nejdůležitější je proto pro diabetika život bez emočních výkyvů. Tzv. „nesmát se a nebrečet“. Je nutné si uvědomit, že i radostné události jsou stresové. Stres je nepřítelem č. 1 pro udržení optimální oscilace! Pozn. adrenalin ale umožňuje přijímat buňkám glukózu i při sníženém množství inzulínu.
SELFMONITORING
Kontrola glykémií přenosným glukometrem. Umožňuje úpravu dávek inzulínu a je bezpodmínečně nutná k dobré kompenzaci diabetu 1.typu.
SACHARÓZA
Řepný cukr. Běžný cukr, součást běžných pokrmů, cukrářských výrobků a cukrovinek. Je složen z dvou molekul glukózy.
SACHARIN
Chemické umělé sladidlo, neovlivňuje hodnotu glykémie.
SORBIT/SORBITOL
Látka cukerné povahy, používaná jako náhradní cukr. Ovlivňuje glykémii podobně jako řepný cukr, jeho výhoda je sporná.
SYNDROM INZULÍNOVÉ REZISTENCE
Stav, kdy buňky organismu jsou rezistentní (odolné) k inzulinu. V důsledku toho je zvýšená jak koncentrace cukru v krvi (hyperglykemie), tak hladina inzulinu („snaha o kompenzaci“). Vysoká koncentrace inzulinu (hyperinzulinemie) negativně zasahuje do metabolických procesů a má zřejmě aterogenní účinky. Syndrom se může projevit různým způsobem, zejm. jako řada onemocnění, která jsou dosud většinou uváděna jako samostatná. Patří k nim cukrovka (diabetes mellitus 2. typu), hypertenze, některé poruchy metabolismu lipidů hyperlipoproteinemie, mužský typ obezity, hyperurikemie a další. Inzulinová rezistence je rovněž např. u polycystických ovarií. K inzulinové rezistenci přispívá rovněž nedostatek pohybu, kouření, psychický stres aj. S. i. r. je považován za významný faktor v rozvoji mnoha chorob, zejm. aterosklerózy a jejích komplikací. Jiné názvy: Reavenův syndrom, metabolický syndrom, syndrom X.



Navigace: