Metabolický syndrom v kostce

Syndromem obecně rozumíme skupinu příznaků, které jsou typické pro danou nemoc. V případě metabolického syndromu se jedná o soubor poruch v metabolismu krevních tuků. Dalším příznakem metabolického syndromu je porucha metabolismu cukrů a s tím následně související rozvoj cukrovky 2. typu.

Mezi další choroby, které jsou řazeny do metabolického syndromu, patří i vysoký krevní tlak. Metabolický syndrom je nebezpečný pro pacienta tím, že vede k rozvoji aterosklerózy, neboli kornatění tepen. Komplikací aterosklerózy pak může být infarkt myokardu či mozková mrtvice.

Syndromem obecně rozumíme skupinu příznaků, které jsou typické pro danou nemoc. V případě metabolického syndromu se jedná o soubor poruch v metabolismu krevních tuků (patří sem snížená hladina „hodného“ neboli HDL cholesterolu a zároveň vysoká hladina triglyceridů – typ tuků, které se zvyšují při vysokém příjmu alkoholu nebo u vysokého příjmu tuků potravou).

Dalším příznakem metabolického syndromu je porucha metabolismu cukrů a s tím následně související rozvoj cukrovky 2. typu (relativní nedostatek inzulínu). Mezi další choroby, které jsou řazeny do metabolického syndromu, patří vysoký krevní tlak, dna, porucha srážlivosti krve (tendence k tvorbě krevních sraženin).

Věk nemocného: výskyt stoupá s narůstajícím věkem a hmotností, u obou pohlaví. Výskyt v populaci je cca 25 – 30 %. 

Příznaky: zpočátku se metabolický syndrom projevuje „pouze“ laboratorně (zvýšenými hodnotami krevních tuků a cukru), vysokým krevním tlakem nebo břišní obezitou. Později v případě rozvoje komplikací metabolického syndromu to mohou být např. bolest na hrudi v důsledku rozvoje aterosklerózy tepen srdce, nebo nadměrný příjem tekutin a nadměrné močení v důsledku rozvoje cukrovky.

Příčiny: kouření, nedostatek pohybu, nezdravá strava, obezita. Obvod pasu u mužů nad 94 cm, u žen nad 80 cm.

Léčení: spočívá v prvé řadě ve změně životního stylu (zanechání kouření, racionální strava a snížení nadměrného příjmu energie u obézních, pravidelný pohyb). Pokud tato opatření nebudou stačit, nastupuje farmakologická léčba: antihypertenziva (léky proti vysokému tlaku), hypolipidemika (léky na úpravu koncentrací krevních tuků) nebo antidiabetická léčba (perorální-ústní antidibetika ev. inzulín).

Na koho se obrátit: na praktického lékaře, který provede základní vyšetření a stanoví srdečně-cévní riziko.

Obvod pasu se projevil jako velmi důležitý parametr, který ukazuje stupeň ohrožení člověka nadváhou či obezitou. Tento parametr zohledňuje skutečnost, že škodlivější je především tuk uložený v dutině břišní.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang