Diabetes a menopauza

Menopauza způsobuje řadu hormonálních změn u žen, což může komplikovat správnou kontrolu diabetu.

Možná jste si všimli, že vaše hladina glukózy v krvi kolísá, když se blíží menstruace, nebo že v tomto období toužíte po čokoládě nebo jiných jídlech s vysokým obsahem sacharidů. Co se však děje v ženské těle, které spěje k menopauze, tedy postupnému vyhasínání hormonální aktivity?

Tělo ještě předtím prochází takzvanou perimenopauzou, obdobím, kdy se připravuje na ukončení menstruačního cyklu. V tomto období se snižuje produkce vajíček ve vaječnících a tedy i plodnost ženy. Jde o období, kdy se diabetes s hormonálním cyklem ženy mohou navzájem ovlivňovat a komplikovat. 

V tomto období se mohou ženám hodit české menstruační kalhotky SAYU.

Co je to perimenopauza a menopauza?

Menopauza nastává, když u ženy dojde k vynechání menstruace v období 12 měsíců za sebou. Perimenopauzou (přechodem) se rozumí  přechod do menopauzy, avšak není to vždy přímá cesta.

Některé ženy mohou být v perimenopauze roky a mohou tu a tam zažívat období se změnami intenzity nebo frekvence menstruace. Perimenopauza může trvat osm až deset let. Obvykle nastává u žen ve věku 45 až 55 let, i když některé ženy začínají trpět perimenopauzou už po 30. roce věku. 

Příznaky perimenopauzy mohou zahrnovat bolest v prsou, sexuální problémy (vaginální suchost nebo malý až žádný zájem o pohlavní styk), problémy s močením (jako je časté močení nebo močení při kašlání nebo kýchání), přerušovaný spánek, změny nálad a návaly horka. 

Jak menopauza ovlivňuje diabetes?

Celkový přírůstek na váze je v menopauze běžný, ovšem častějším a znepokojivějším problémem je nárůst tuku v oblasti břicha. Břišní tuk způsobuje, že tělo je odolnější vůči inzulínu. Ženy diabetičky tak mohou zjistit, že potřebují další inzulín nebo léky, aby udržely hladinu glukózy v krvi v cílových hodnotách. 

Tip: Pokud se tedy glykemie mění způsobem, který jste dosud před perimenopauzou nebo menopauzou nezažily, poraďte se se svým lékařem o tom, zda je třeba upravit nebo změnit léky na diabetes, zejména pokud jste přibraly na váze nebo nejste stejně fyzicky aktivní jako předtím.

Menopauza také přináší vyšší riziko zvýšeného krevního tlaku a riziko srdečních chorob. Jedná se o dvě zdravotní komplikace, které se zvláště u žen s diabetem budou rozvíjet. Důležité je proto dbát na zdravý jídelníček a dostatek pohybu a hlídat hodnoty krevních tuků.

V zásadě všem diabetikům 2. typu je doporučeno užívat statiny, léky proti vysokému cholesterolu, které jsou velmi účinné ve snižování rizika nemocí srdce a cév. Hormonální změny v období přechodu mohou spolu s diabetem také zvýšit riziko vaginálních infekcí nebo infekcí močových cest, zejména kvasinkového původu. Důležité je proto dbát na kompenzaci diabetu, preventivně může pomoci i strava bohatá na probiotika. 

Tip: Nezapomeňte zkontrolovat svou hladinu glukózy v krvi, pokud se cítíte zpocená nebo náladová. Tyto projevy nemusejí souviset s vysokými nebo nízkými hladinami cukru v krvi, mohou souviset s menopauzou (a k léčbě proto nemusí být vyžadována jiná dávka inzulínu nebo jiná antidiabetika).

Jak zvládat menopauzu s diabetem

  • Často měřit hladinu glukózy v krvi
  • Promluvit si se svým lékařem o úpravě dávkování inzulínu nebo léků
  • Cvičit denně, jíst vyváženou stravu a nekouřit
  • Pravidelně si měřit krevní tlak
  • Sledovat změny hmotnosti

Ovlivňuje diabetes menopauzu?

Není úplně jasné, jak může diabetes ovlivnit načasování perimenopauzy a menopauzy.

Jaká je role hormonální terapie? 

Příznaky perimenopauzy mohou trvat i několik let po menopauze (některé ženy naopak projdou přechodem bez většího nepohodlí). Ženy, které trápí nežádoucí účinky přechodu, někdy užívají hormonální terapii (HT), jako je například doplňkový estrogen s hormonem podobným progesteronu nebo bez něj – ke snížení symptomů perimenopauzy.

Pro ženy s diabetem neexistuje žádné konkrétní doporučení týkající se HT. Podle analýzy současných vědeckých důkazů „není dostatek důkazů o použití HT u žen s diabetem 1. typu a další výzkum je zapotřebí.“

U žen s diabetem 2. typu, které jsou kvůli perimenopuaze více náchylné ke zhoršení diabetu, může HT pomoci. Jedna ze studií sledovala více než 15 000 žen s diabetem  a zjistila, že ty, které užívaly HT, měly od 60. roku věku nižší glykovaný hemoglobin (tzv. dlouhý cukr) než ženy diabetičky, které HT neužívaly.  

Lékaři se však shodují na jednom: ženy po čtyřicítce by měly dbát především na to, aby si udržely správnou tělesnou hmotnost. Ideální je k tomu 30-45 minut aerobní aktivity aspoň pět dnů v týdnu a hlídání jídelníčku – ke každému dennímu jídlu hrst ovoce nebo zeleniny a omezit příjem jednoduchých cukrů ze sladkostí nebo bílého pečiva.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang